Zonnepanelen

Maak winst met zonnepanelen 

Onze elektriciteitsfactuur behoort tot de hoogste van Europa, zo schreef De Standaard onlangs nog (lees hier het hele artikel). Een gezin met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kilowattuur betaalt in België bijna het dubbele dan elders:

  • Nederland: 534 € per jaar
  • België: 996 € per jaar

De alsmaar stijgende elektriciteitsprijs maakt zonnepanelen nog steeds een rendabele investering: u drukt onmiddellijk uw elektriciteitsfactuur en na een aantal jaren maakt u zelfs winst! 

Wat met de terugdraaiende teller?

De "terugdraaiende teller" van weleer verdwijnt de komende jaren met de invoering van de digitale meter. Tegelijk is echter ook het "prosumententarief" weggevallen, een belasting op het gebruik van het netwerk, naargelang het vermogen van de omvormer. 

  • De oude regeling was beter voor wie overdag niet thuis is en vooral 's avonds elektriciteit verbruikt. 's Avonds is er echter een algemene piek in het elektriciteitsverbruik, iets wat de netwerkbeheerders niet graag hebben, vandaar de nieuwe regeling. 
  • De nieuwe regeling is voordeliger als u een deel van uw zonnestroom meteen kan verbruiken. Bijvoorbeeld als u sommige dagen thuiswerkt, de was of de vaatwas overdag programmeert, een airco heeft, een hybride of elektrische auto oplaadt, de thuisbatterij vult, ... En voor elektriciteit die u niet zelf verbruikt, is er nu het injectietarief, u ontvangt zo'n 10 cent per kilowattuur.  

JS Technics werkt met topmerken

We zijn gespecialiseerd in piekfijn afgewerkte pv-installaties van topkwaliteit. Daarom kiezen we uitsluitend voor zogenaamde A-merken: zonnepanelen van onder andere LG, Denim, Trinasolar, ... en omvormers van het Duitse SMA. Niet het goedkoopste materiaal, maar de zonnepanelen verouderen minder snel dan de goedkope B-merken, waarvan de stroomopbrengst jaar na jaar daalt. Bovendien houden goedkope omvormers het soms al na enkele jaren voor bekeken. Ook de bevestiging van zonnepanelen luistert nauw, we willen niet dat een wat krachtigere storm de installatie bij uw buren doet belanden, we kiezen bewust voor overgedimensioneerde bevestigingsprofielen.      

Terugverdientijd  

Tegenover de stijgende elektriciteitsfactuur staat de alsmaar dalende prijs van zonnepanelen. Zonnepanelen op het dak zijn tegenwoordig zeer betaalbaar. Een pv-installatie met panelen en omvormer van topmerken, heeft u terugverdiend na 6 à 7 jaar (bij een bestaande woning). Bij nieuwbouw (afhankelijk van het e-peil) kan de terugverdientijd zelfs teruglopen tot 3 jaar door de vrijstelling van het kadastraal inkomen gedurende 5 jaar. Vanaf dan maakt u winst!

Elke situatie is anders, dus elke installatie werken we op maat uit. Factoren die meespelen in de dimensionering, de kostprijs en de terugverdientijd zijn onder meer:  

  • De oriëntatie van het dak: zuidelijk gericht is ideaal voor de hoogste opbrengst, maar geeft een forse piek 's middags. Panelen op het oosten presteren al vanaf de ochtend goed, maar zullen 's avond wat minder opleveren. Bij panelen op het westen is het omgekeerd. Een opstelling waar we de panelen verdelen over de oost- en westkant van uw dak, geven de hele dag een mooi gespreide opbrengst, al levert het in totaal minder kilowattuur op dan een puur zuidelijke opstelling. Kortom, nagenoeg elk dak tussen oosten en westen is bruikbaar, al zal het tijdstip van de maximale opbrengst variëren.
  • Bij sommige daken kan de schaduw van andere gebouwen of bomen meespelen. We gebruiken meestal omvormers van het Duitse merk SMA, deze zijn voorzien van shadow fix. De software in de omvormer zal geregeld een scan uitvoeren om te zien of de panelen nog op hun maximale opbrengst zitten (maximum power point of MPP). Bij schaduw verschuift dat punt, en zal shadow fix het nieuwe MPP automatisch instellen.
  • Is de schaduw beperkt tot slechts enkele panelen (bijvoorbeeld van de eigen schoorsteen), kunnen we alternatief de getroffen panelen voorzien van een power-optimizer. Alle andere panelen blijven dan maximaal presteren, ook als enkele panelen beschaduwd zijn: de power optimizer zal voorkomen dat de minder presterende panelen de hele keten beperken.
  • Uw verbruiksgewoonten (tijdstippen met hoog verbruik), het huidige jaarlijks verbruik en de oriëntatie van uw dak, bepalen het aantal en het type panelen, het type van de de omvormer en de kostprijs van de installatie.


Kortom, we bekijken graag ter plaatse de mogelijkheden die u heeft. We houden rekening met economische én esthetische factoren, zodat u de installatie vlot terugverdient en ze ook mooi geïntegreerd is op uw dak. 

Neem contact op voor een gratis offerte

Enkele van onze pv-installaties