Warmtepompen / airco

's Zomers worden we vaak gecontacteerd om een "airco" te plaatsen - maar strikt genomen bestaat zo'n toestel niet meer. De airco's van vroeger konden enkel koelen, terwijl de hedendaagse lucht-lucht warmtepompen hun werking vlot omdraaien, om zo in de koudere seizoenen energiezuinig te verwarmen. De buitenunit van de warmtepomp haalt dan de warmte uit de buitenlucht en geeft deze "geconcentreerd" af aan de binnenunit die de lucht binnenshuis verwarmt. Vandaar de benaming "lucht-lucht warmtepomp". 

Efficiënt koelen met een warmtepomp

Vroeger had de airco een niet al te beste reputatie: het waren energievreters, bovendien gevuld met CFK's die de ozonlaag aantasten. Die CFK's zijn al ettelijke jaren verleden tijd en de betere toestellen zijn tegenwoordig voorzien van "invertertechnologie", die flink energie bespaart:

  • vroeger draaide de compressor steeds op volle kracht, wat onnodig energie kostte; 
  • moderne toestellen kunnen traploos de snelheid van de compressormotor regelen, door de voedingsspanning aan te passen (of te "inverteren");
  • zo is de snelheid van de compressor perfect afgestemd op het koelvermogen dat de binnenruimte vereist;
  • de compressor werkt zuiniger, is stiller en gaat veel langer mee;
  • het is bovendien ook comfortabeler: de inverter treft exact de gewenste temperatuur, terwijl de klassieke airco op en neer pendelt rond de ingestelde temperatuur, waardoor het een tikje te koud of te warm is. 

De efficiëntie van de hedendaagse systemen is bijgevolg fors hoger, een "SEER" (Seasonal Energy Efficiency Ratio) van 6 en hoger is niet ongewoon. Het wil zeggen dat de warmtepomp 1Kwh verbruikt om 6Kwh warmte te onttrekken aan de kamer. Vroeger was een ratio van 2 of 3 al heel goed. Zo'n oude airco verbruikte dus 2 of 3 keer zoveel elektriciteit voor hetzelfde effect.

N.B. Heeft u nog oude airco staan? Een toestel van 15 jaar of ouder vervangen, betaalt zichzelf terug met een lagere energierekening!

Voordelig verwarmen met een warmtepomp

Ook voor het verwarmen is de lucht-lucht warmtepomp veel efficiënter dan een gasketel of oliebrander; 

  • de betere toestellen hebben een "SCOP" van 4 à 5; 
  • SCOP staat voor "Seasonal Coefficient of Performance" en geeft aan hoeveel het toestel gemiddeld verbruikt tijdens het verwarmingsseizoen;
  • met een SCOP van 5 zal het toestel 1Kwh verbruiken om 5Kwh warmte te genereren;
  • een simpel elektrisch blaaskacheltje heeft een SCOP van 1, dus vijf keer meer verbruik voor hetzelfde effect.  

 

In de huidige goed geïsoleerde woningen en appartementen zijn de lucht-lucht warmtepompen ideaal om te verwarmen. Gasketel, vloerverwarming of radiatoren zijn dan niet nodig, evenmin een contract met een gasleverancier. Bovendien kunt u ook koelen met de warmtepomp, een voordeel dat de gasketel niet heeft.

Eén Kwh aan elektriciteit is wel duurder dan één Kwh gas: 

  • op het moment van schrijven, is elektriciteit per Kwh twee en een half keer zo duur dan gas (50 cent versus 20 cent)
  • de gasketel is niet zo efficiënt en zal met 1Kwh gas ongeveer 0,9Kwh warmte genereren (circa 0,1Kwh verlies door schoorsteen & leidingen)
  • daarentegen zal een warmtepomp (SCOP van 5) met 1Kwh elektriciteit maar liefst 5Kwh warmte genereren!
  • De kosten voor verwarmen zien er dan als volgt uit: met gasketel 22 cent / Kwh en voor de warmtepomp slechts 10 cent / Kwh.
  • Verwarmen met gas is dus dubbel zo duur! 


En niet alleen voor nieuwbouw is de lucht-lucht warmtepomp interessant. Ook veel van onze klanten die in eerste instantie slechts een "airco" wilden, beperken fors hun stookkosten door de warmtepomp in het voor- en najaar te gebruiken. Zo kan de gasketel langer uit blijven en hoeft enkel in de winter nog bij te springen, als de warmtepomp niet volstaat in de slechter geïsoleerde en oudere huizen. 

Warmtepomp / airco op zonne-energie

In de voorbeelden hierboven gaan we ervan uit dat u de elektriciteit voor de warmtepomp van uw energieleverancier aankoopt. Het wordt nog interessanter als u die elektriciteit zelf produceert!

Met zonnepanelen op uw dak, draait de warmtepomp immers "gratis" (ook met digitale teller):

  • De airco-functie heeft u het vaakst nodig in de zomer, dus op het moment dat de zonnepanelen hun topvermogen leveren.
  • Ook in het verwarmingsseizoen zal de warmtepomp op de zonnige herfst- en lentedagen veelal op eigen stroom draaien.
  • En zelfs tijdens de winterdagen, is op wolkenloze dagen de zon sterk genoeg om tussen 11u tot 15u voldoende vermogen te leveren om ook de warmtepomp (mee) aan te drijven.

Kortom, zonnepanelen maken een warmtepomp nog interessanter! 

Gratis offerte airco / warmtepomp

Enkele van onze installaties

Hieronder voorbeelden van warmtepompen. We hebben goede ervaringen met toestellen van Mitsubishi Heavy Industries, die hun jarenlange betrouwbaarheid en zuinigheid bewezen hebben. Mitsubishi staat ook bekend om de stilste toestellen op de markt, de fluisterstille stand is nog net een tikje stiller dan bij de andere A-merken (Daikin, Panasonic). De zogenaamde B-merken (LG, Fijutsi, General) kunnen we ook installeren, maar hier merken we toch wat meer uitval. De wat lagere aankoopprijs is dan meteen teniet gedaan, vandaar dat we deze merken enkel plaatsen op uw uitdrukkelijke vraag.