Zonnepanelen
Maak winst met zonnepanelen
De stijgende, ja zelfs exploderende elektriciteitsprijzen hebben in 2022 duidelijk gemaakt hoe afhankelijk we zijn van elektriciteitsleveranciers, marktevoluties en geopolitiek. Enkele energieleveranciers gingen zelfs failliet, niet opgewassen tegen de aanhoudende prijsstijgingen.
Gelukkig kunt u zich onafhankelijk maken van de grillige tarieven door zelf uw elektriciteit te produceren met zonnepanelen. U drukt onmiddellijk uw elektriciteitsfactuur en na de terugverdientijd van de panelen maakt u jaar na jaar een mooie winst.
- Met de huidige elektriciteitsprijzen en subsidies (zie verder), zijn zonnepanelen al terugverdiend na 3 à 4 jaar, waar dat vroeger nog 6 à 7 jaar was.
- Vanaf april 2022 is ook de BTW verlaagd: die bedraagt nu nog slechts 6% op de volledige zonnepaneleninstallatie - ook als het pand jonger is dan 10 jaar. Een bijkomende korting van 15 %, zodat zonnepanelen gewoonlijk na 3 jaar terugverdiend zijn en winst opleveren.
Eind 2022 zijn de elektriciteitstarieven zodanig verveelvoudigd, dat de doorsnee zonnepanelen-installatie zelfs al na 2 jaar terugverdiend is. En de hoge energieprijzen maken ook minder optimale installaties interessant, zoals "verknipte" daken of zonnepanelen op het noorden (voor zover de hellingshoek niet te stijl is).
Erkende installateur (RESCert)
JS Technics is erkend RESCert-installateur, dus expert op vlak van fotovoltaïsche energie. Uw voordelen:
- het RESCert-certificaat is een voorwaarde om tot 1500 euro subsidies te krijgen voor uw zonnepanelen;
- u bent zeker dat uw installatie met expertise ontworpen is, ook de plaatsing gebeurt uiterst zorgvuldig - zo kunnen we maximale betrouwbaarheid garanderen;
- de RESCert-opleiding is best moeilijk (5 volle dagen opleiding en 1 dag examen), dus het certificaat bewijst dat u niet een "cowboy" te maken heeft.
Kortom, geen betere garantie voor een kwalitatieve zonepaneleninstallatie dan een RESCert-installateur!
Subsidies zonnepanelen 2022: tot 1.500 euro
Vroeger was er de terugdraaiende teller, nu vervangen door een premie die u van Fluvius ontvangt als u zonepanelen laat installeren.
De subsidie voor zonnepanelen in 2022:
- u ontvangt 300 € per kWpiek voor installaties tot maximaal 4 kWpiek;
- bijkomend 150 € per kWpiek voor het vermogen van 4kWp tot 6 kWpiek;
Maximaal dus 1.500 euro, wat de terugverdientijd van de zonnepanelen fors inkort. Let wel, de subsidies gelden enkel voor erkende RESCert-installateurs, zoals JS Technics.
De subsidies voor zonnepanelen zijn er overigens voor particulieren én voor bedrijven. Op de site van Fluvius meer over de subsidies, evenals een infoblad om te downloaden:
Wat met de terugdraaiende teller?
De "terugdraaiende teller" van weleer verdwijnt de komende jaren met de invoering van de digitale meter. Tegelijk is echter ook het dure "prosumententarief" weggevallen, een belasting op het gebruik van het netwerk, naargelang het vermogen van de omvormer.
- De oude regeling was beter voor wie overdag niet thuis is en vooral 's avonds elektriciteit verbruikt. 's Avonds is er echter een algemene piek in het elektriciteitsverbruik, iets wat de netwerkbeheerders willen vermijden, vandaar de nieuwe regeling.
- De nieuwe regeling is voordeliger als u een deel van uw zonnestroom meteen kan verbruiken. Bijvoorbeeld als u sommige dagen thuiswerkt, de was of de vaatwas overdag programmeert, een warmtepomp draait, een boiler opwarmt, een hybride of elektrische auto oplaadt, de thuisbatterij vult, ... En voor elektriciteit die u niet zelf verbruikt, is er nu het injectietarief, bij de meeste leveranciers ontvangt u 20 à 30 cent per kilowattuur (eind 2022 zelf 50 cent).
Kortom, vroeger was het niet zinvol de installatie te overdimensioneren. Al draaide de teller nog zover terug: wat u niet "op" kreeg, verdween gratis op het net. Nu kunt u gerust meer panelen leggen dan strikt nodig. Zo bent u klaar voor de toekomst, bijvoorbeeld als u later een elektrische wagen aanschaft, een warmtepomp voorziet of airco plaatst. In de tussentijd wekt uw installatie weliswaar meer op dan u verbruikt, maar voor dat overschot krijgt u een ferme vergoeding.
Zonnepanelen van gerenommeerde merken
JS Technics bouwt kwaliteitsvolle en perfect afgewerkte pv-installaties. Hieronder enkele van onze aandachtspunten.
- We kiezen uitsluitend voor zogenaamde A-merken: zonnepanelen van onder andere LG, Denim, Trinasolar, ... Daarvan blijft de opbrengst jaar na jaar op een hoog peil, ze verouderen amper. Er zijn geen kleurverschillen tussen de panelen en zwarte panelen blijven zwart. Dat lijkt logisch, maar bij goedkope zonnepanelen toch niet zo vanzelfsprekend.
- Voor de omvormers installeren we meestal het Duitse SMA. Niet de goedkoopste toestellen, wel onovertroffen qua betrouwbaarheid, monitoring, en garantie. U kunt op uw smartphone de opbrengst live volgen. Via "SMA Smart Connected", bewaakt SMA het functioneren van de omvormer. Mocht deze haperen, krijgt u van SMA automatisch bericht. Tijdens de ruime garantie (10 jaar), leveren ze binnen enkele werkdagen zelfs een nieuw toestel. Kortom, gemoedsrust voor u en voor ons.
- Zelfs schijnbaar banale materialen, zoals de schroeven om de dakrails te bevestigen, zijn van bewezen merken zoals het Duitse SPAX. Het risico om een goedkope no-name schroef te gebruiken van een onbekende staalsoort die mogelijk buigt of breekt bij een hevige storm, willen we niet lopen.
- De dakhaken zijn dus stevig verankerd, een geschroefde haak op élke keper is zoveel betrouwbaarder dan kliksystemen of een bevestiging op een minimaal aantal kepers. De dakhaken zijn overigens geen buigzame profieltjes, maar van de zwaarste kwaliteit. Zodanig zwaar zelfs, dat eentje die op uw voet valt, gegarandeerd een blauwe teen oplevert, mocht u geen veiligheidsschoenen dragen.
- Ook de esthetiek is van belang: zwarte zonnepanelen op een zwart dak vinden mensen veelal mooier. De blauwe panelen presteren wel een tikje beter, dus zijn ideaal als ze toch niet zichtbaar zijn, bijvoorbeeld op een plat dak. Al zijn de hedendaagse monokristallijne blauwe zonnepanelen egaal donkerblauw (dus niet wild gevlekt zoals de polykristallijne panelen van vroeger).
- Ook bij het legpatroon van de zonnepanelen houden we rekening met uw esthetische wensen: sommigen houden het liever symmetrisch met een paar minder panelen, terwijl anderen het maximale aantal panelen op hun pand wensen, ook al is het legpatroon dan niet symmetrisch.
Kortom, uw installatie presteert jaar na jaar optimaal, is stormvast en ziet er goed uit. Zo hebben wij het meeste eer van ons werk!
Offerte zonnepanelen
Elke situatie is anders, dus een zonnepaneleninstallatie werken we op maat uit. We komen graag de situatie ter plekke bekijken om een offerte op te maken. Factoren die meespelen in de dimensionering, de kostprijs en de terugverdientijd zijn onder meer:
- De oriëntatie van het dak: zuidelijk gericht is ideaal voor de hoogste opbrengst, maar geeft een forse piek 's middags.
- Zonnepanelen op het oosten presteren al vanaf de ochtend goed, maar zullen 's avond wat minder opleveren. Bij panelen op het westen is het omgekeerd.
- Een opstelling waar we de zonnepanelen verdelen over de oost- en westkant van het dak, geven de hele dag een mooi gespreide opbrengst. Al levert het in totaal iets minder kilowattuur op dan een puur zuidelijke opstelling. Voordeel is dan weer dat de omvormer niet zo zwaar moet zijn als bij een puur zuidelijke installatie. Een lichtere omvormer is goedkoper en gaat eerder opstarten bij beperkt licht, zoals in de ochtend en avond, bij bewolking of lichte nevel.
- Bij sommige daken kan de schaduw van gebouwen of bomen meespelen. We gebruiken meestal omvormers van het Duitse merk SMA, deze zijn voorzien van shadow fix. De software in de omvormer zal geregeld een scan uitvoeren om te zien of de zonnepanelen nog op hun maximale opbrengst zitten (maximum power point of MPP). Bij schaduw verschuift dat punt, en zal shadow fix het nieuwe MPP automatisch instellen. Dit werkt prima bij beperkte schaduw.
- Een geregeld optredende harde schaduw (bijvoorbeeld van de eigen schoorsteen), kunnen we ook perfect counteren: de getroffen zonnepanelen voorzien we van een power-optimizer. Alle andere panelen blijven dan maximaal presteren, ook als enkele panelen beschaduwd zijn: de power optimizer zal voorkomen dat de minder presterende panelen de hele keten beperken.
- Uw verbruiksgewoonten (tijdstippen met hoog verbruik), het huidige jaarlijks verbruik en de oriëntatie van uw dak, bepalen het aantal en het type panelen, het type van de de omvormer en de kostprijs van de installatie.
Kortom, we bekijken graag ter plaatse de mogelijkheden die u heeft. We houden rekening met economische én esthetische factoren, zodat u de installatie vlot terugverdient en ze ook mooi geïntegreerd is op uw dak.
Gratis offerte zonnepanelen
Voorbeelden van onze zonnepaneleninstallaties